PODPROGRAM 2017 – efekty
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Milejewie z terenu województwa Warmińsko - Mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
· warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
· mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
· cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
· tłuszcze (olej rzepakowy),
· dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 405 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Warmińsko - Mazurskiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 20,34000 ton żywności;
- 2000 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2017 dla 405 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 17 uczestników
• Żywieniowe – 1 spotkanie dla 15 uczestników
• Kulinarne - 2 spotkania dla 17 uczestników
• Niemarnowanie żywności - 0 spotkań dla 0 uczestników
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Milejewie informuje,
że dnia 29.05.2018 r. w godz. 8:30 do 15:00
będą wydawane paczki żywnościowe dla osób zakwalifikowanych
do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD).
Paczki będą wydawane w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Milejewie.
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Milejewie informuje,
że dnia 18 kwietnia 2018 r. o godz. 14.00
w siedzibie UG Milejewo (sala nr 15)
zorganizowane zostaną warsztaty edukacji ekonomicznej,
do uczestnictwa w których serdecznie zapraszamy :)
Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:
• Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad gospodarowania budżetem domowym,
• Przekazanie wiedzy dotyczącej planowania budżetu,
• Uświadomienie roli i zalet świadomego oszczędzania.
Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:
• poznają podstawowe zasady gospodarowania budżetem domowym,
• zdobędą informacje na temat efektywnego oszczędzania,
• zdobędą umiejętności planowania budżetu domowego.
UCZESTNIKAMI WARSZTATÓW MOGĄ BYĆ TYLKO I WYŁĄCZNIE OSOBY ZAKWALIFIKOWANE
DO OTRZYMANIA POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ W RAMACH POPŻ
TJ. DLA KTÓRYCH WYSTAWIONO SKIEROWANIA DO OTRZYMANIA POMOCY.
Liczymy na Państwa obecność !!!
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Milejewie informuje,
że dnia 19.02.2018 r. w godz. 8:30 do 15:00
będą wydawane paczki żywnościowe dla osób zakwalifikowanych
do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD).
Paczki będą wydawane w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Milejewie.
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Milejewie informuje,
że dnia 05.02.2018 r. w godz. 8:30 do 13:00
będą wydawane paczki żywnościowe dla osób zakwalifikowanych
do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD).
Paczki będą wydawane w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Milejewie.
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Milejewie informuje,
że dnia 14.12.2017 r. w godz. 8:30 do 13:00
będą wydawane paczki żywnościowe dla osób zakwalifikowanych
do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD).
Paczki będą wydawane w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Milejewie.
Dnia 4.12.2017 o godz. 9:00 odbędą się warsztaty kulinarne "Jesienne smaki"- dla 1 grupy,
o godz. 11:30 warsztaty kulinarne "Jesienne smaki" - dla 2 grupy.
Warsztaty odbędą się w remizie OSP, ul. Elbląska 24, 82-316 Milejewo.
prowadzący: Maciej Maciejewski
Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:
• Przedstawienie możliwości związanych z ekonomią kuchni domowej przy wykorzystaniu sezonowości,
• Tworzenie, poprzez praktyczne warsztaty, dań z wykorzystaniem sezonowych produktów,
• Uświadomienie roli sezonowych produktów w żywieniu,
• Przedstawienie propozycji dań na niskobudżetowe, smaczne i zdrowe potrawy.
Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:
• Poznanie roli sezonowych produktów w codziennej diecie,
• Zdobycie wiedzy się jak tworzyć niskobudżetowe dania z wykorzystaniem produktów sezonowych,
• Poznanie przepisów z wykorzystaniem produktów sezonowych,
• Urozmaicenie jadłospisu o dania z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach POPŻ i z zachowaniem zasad sezonowości.
UCZESTNIKAMI WARSZTATÓW MOGĄ BYĆ TYLKO I WYŁĄCZNIE OSOBY ZAKWALIFIKOWANE DO OTRZYMANIA POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ W RAMACH POPŻ TJ. DLA KTÓRYCH WYSTAWIONO SKIEROWANIA DO OTRZYMANIA POMOCY.
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Milejewie informuje,
że dnia 23.10.2017 r. w godz. 8:30 do 13:00
będą wydawane paczki żywnościowe dla osób zakwalifikowanych
do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD).
Paczki będą wydawane w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Milejewie.
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z
EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM2017
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018, a jej celami szczegółowymi są:
a) organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
b) racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
c) przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
d) prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU: 23.03.2017- 15.07.2018.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: sierpień 2017 – czerwiec 2018
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności w Olsztynie [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL] na terenie województwa warmińsko-mazurskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.: 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
2. Sposób kwalifikacji:
· OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
· OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
· OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
1. Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych w formie paczek żywnościowych lub posiłków:
2. Paczka żywnościowa to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo a wchodzących skald zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje:
1. groszek z marchewką 4 kg,
2. fasola biała 4 kg,
3. koncentrat pomidorowy 1,76 kg,
4. buraczki wiórki 1,05 kg,
5. powidła śliwkowe 1,5 kg,
6. makaron jajeczny 4,5 kg,
7. makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
8. ryż biały 4 kg,
9. kasza gryczana 2 kg,
10. herbatniki maślane 0,6 kg,
11. mleko UHT 7 l,
12. ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
13. gulasz wieprzowy z warzywami 1,7 kg,
14. szynka drobiowa 3 kg,
15. szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,
16. pasztet wieprzowy 0,64 kg,
17. filet z makreli w oleju 1,7 kg,
18. cukier biały 4 kg,
19. olej rzepakowy 4 l;
3. Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
4. W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
5. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
6. Żywność wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
· warsztaty kulinarne;
· warsztaty edukacji ekonomicznej;
· warsztaty dietetyczne;
· warsztaty niemarnowania żywności.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne rzesz podopiecznych to:
· włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
· grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
· pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
· pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
· wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
PO PŻ 2017- Harmonogram Działań Towarzyszących
HARMONOGRAM WARSZTATÓW W RAMACH DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-20120
PODPROGRAM POPŻ 2017
L.P.
|
DATA
|
TYTUŁ WARSZTATU
|
GODZINA
|
NAZWA ORGANIZACJI (OPL)
|
MIEJSCE WARSZTATÓW
|
OSOBA PROWADZĄCA
|
1.
|
04.12.2017
|
Warsztat kulinarny „Jesienne smaki”
|
9:00
|
Bank Żywności w Olsztynie
|
Remiza OSP w Milejewie
|
Maciej Maciejewski
|
2.
|
04.12.2017
|
Warsztat kulinarny „Jesienne smaki”
|
11:30
|
Bank Żywności w Olsztynie
|
Remiza OSP w Milejewie
|
Maciej Maciejewski
|
3.
|
|
|
|
|
|
|
4.
|
|
|
|
|
|
|
5.
|
|
|
|
|
|
|
|